Tygodnik Przasnyski

Wtorek, 23 października 2018

Już teraz zamów e-prenumeratę Tygodnika" na: http://eprasa.pl/news/tygodnik-przasnyski. W e-prenumeracie taniej!
fot. Archiwum
fot. Archiwum

Pieczone Bartniki

21.10.2016 13:47:35

Kiedyś to święto było obowiązkowym elementem wiejskiego folkloru. Dzisiaj staje się coraz bardziej egzotyczną zabawą, zwłaszcza dla młodych pokoleń. Trochę więc dla siebie, a trochę dla młodszych Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Gminy Przasnysz zorganizowało w Bartnikach święto pieczonego ziemniaka.

Imprezę tę zorganizowano wspólnie z lokalną społecznością, której przewodzi sołtys Marzena Wierzbicka, a także Maria Kukawka. One też witały razem z członkami Stowarzyszenia wszystkich gości, którzy przybyli 15 października do świetlicy wiejskiej w Bartnikach na „pieczoną pyrę”.

Samo spotkanie rozpoczęło się od występów członków grupy nieformalnej, w której są od kilku lat zrzeszeni mieszkańcy Bartnik. Później był czas na Klub Seniora z Bogatego, a także szereg zabaw i konkurencji, podczas których nie mogło zabraknąć ziemniaków. Surowe bulwy łapano na wędkę, zbierano ze specjalnie wyznaczonych pól, a także toczono do celu. Jednym słowem – ziemniaczane szaleństwo.

Więcej w TP z 25 października br.

autor: miw

Komentarze Internautów (0)dodaj komentarz

Na razie nikt nie skomentował tego artykułu, aby wziąć udział w dyskusji, należy dodać komentarz